S jakými druhy kávy se můžete na současném trhu setkat a co má vliv na její kvalitu?

Mnozí z nás se jistě setkali minimálně s dvěma typy kávy odlišujícími se nejenom v chuti, ale také v aroma a především v účincích. Arabica a Robusta, právě s těmito druhy kávy se v našich končinách setkáte nejčastěji. V čem se liší? Co mají společného? A jaké další druhy můžete ochutnat, případně si oblíbit?

Základní rozdíly mezi Robustou a Arabicou

Káva Robusta vzniká pražením zrn Kávovníku statného, který má mnohem intenzivnější a více hořkou chuť než jemnější Arabica, která vzniká pražením zrn jiné odrůdy, Kávovníku arabského. Robusta obsahuje ve srovnání s Arabicou více kofeinu a její pěstování je snazší, proto je také levnější. Arabica naproti tomu vyniká vyváženou chutí bez hořkých podtónů a vyskytuje se především v hledáčku labužníků, které neodradí její vysoká cena.

Vyzkoušejte i méně známé druhy kávy

Kromě dvou nejznámějších odrůd existují také další méně známé druhy kávy, které se odlišují především ve způsobu zpracování zrn a přípravy nápoje. Někteří možná slyšeli o kávě cibetkové. Možná jste ji i ochutnali. Jde o kávu, jejíž zrna prošla trávicím traktem malých mývalovitých šelem Cibetek palmových, díky čemuž získala neopakovatelnou chuť a aroma. V současnosti se již tato káva vyrábí uměle, nemusíte mít tedy obavy, že je před vámi již někdo strávil, přesto její cena patří k nejvyšším na světě. Milovníky zdravého životního stylu zřejmě zaujme káva zelená, která neprochází pražením a která se svými účinky přibližuje k zelenému čaji. Ti, kteří si chtějí dopřát chuť kávy a eliminovat zdravotní důsledky příjmu kofeinu, mohou vsadit na kávu bezkofeinovou, z níž je tato složka uměle odstraňována.

Abyste si vychutnali svůj šálek kávy, jen kvalitní zrna nestačí

Pro opravdu výtečnou kávu se nezaměřujte pouze na kvalitu kávových zrn a úroveň jejich pražení. Neméně důležitá je také voda, která by neměla obsahovat nežádoucí příměsi či vodní kámen. Některé složky obsažené ve vodě dokážou chuť kávy velmi zkazit, jde například o chlór, právě zmíněný vodní kámen, těžké kovy a další. Používejte k přípravě své kávy vodu přefiltrovanou ve filtrační konvici, v níž pravidelně měníte filtrační patrony, nebo si rovnou pořiďte kávovar s vestavěným vodním filtrem, který zvládne připravit skvělou kávu stiskem jediného tlačítka.

Publikováno: 28. 05. 2020

Kategorie: Lifestyle

Autor: Romana Dohnalová