3x tapas pro rychlé party občerstvení se sýrem Manchego
Navštívili jste už někdy Španělsko a setkali se s jejich „tapas“, které objevíte v sebemenší restauraci či hospůdce? Pokud ano, možné jste si jejich charakteristické jídlo oblíbili a rádi je připravujete nejen pro oslavné příležitosti, ale jen tak k zobání u televize. Dnes si představíme 3 rychlé recepty na tapas, k jejichž přípravě využijeme 3 různých druhů sýru Manchego.
Sýr v kombinaci s ovocem
Jako první si představíme rychlý recept, který zvládnou úplní začátečníci.
Pro jeho přípravu budeme potřebovat:
ovčí sýr Manchego Semicurádo
hroznové víno
meloun
Postup je velmi jednoduchý, veškeré komponenty stačí krásně nakrájet a podávat na podnosu či talíři. Tento druh sýra Manchego zraje po dobu 3 měsíců, jeho chuť je proto jemnější. Pokud byste si k prvnímu tapas chtěli zvolit k pití víno, rozhodně sáhněte po kvalitním červeném.
Těstoviny se sýrem
Pro přípravu druhého tapas budete potřebovat:
těstoviny
ovčí sýr Manchego Anjelo
olivy
dary moře
citron
olej
sůl
Nejprve dejte do hrnce vařit vodu, přilejte kapku oleje a přiveďte k varu. Následně do ní vsypte těstoviny a vařte dle návodu. Následně rozehřejte olej na pánvi a přidejte plody moře, osolte a smažte dostatečně dlouho, dokud nebudou opečené do zlatova. Jakmile budou těstoviny i plody moře hotové, vložte je do menších zapékacích mističek, zakápněte citronovou šťávou, přidejte nakrájené olivy a posypejte nastrouhaným nebo najemno nakrájeným sýrem. Pečte na 180 °C, dokud se sýr nerozpustí.
Sýr v kombinaci se zeleninou
K přípravě posledního tapas s vůní Španělska, které je na přípravu o něco málo těžší, budete potřebovat:
ovčí sýr Manchego Curado
máslo
čerstvý rozmarýn
cherry rajčata
větší bageta
sůl
Nejprve vložte na větší pánev přiměřené množství másla a přidejte čerstvý rozmarýn. Jakmile se máslo roztopí a rozmarýn provoní místnost, přidejte na pánev nakrájená cherry rajčátka a bagetu rozkrojenou podélně a následně na několik menších kousků. Rajčátka občas pomíchejte, bagetu můžete přelévat roztopeným máslem a jemně přitlačovat k pánvi, aby na bagetě vznikla křupavá krusta. Ve volných chvílích si nakrájejte sýr.
Na opečenou bagetku následně pokládejte tenké plátky sýra, které se jemně roztopí. Podávejte spolu s opečenými rajčátky.
Publikováno: 22. 02. 2023
Kategorie: Praktické rady