3x tapas pro rychlé party občerstvení se sýrem Manchego

Navštívili jste už někdy Španělsko a setkali se s jejich „tapas“, které objevíte v sebemenší restauraci či hospůdce? Pokud ano, možné jste si jejich charakteristické jídlo oblíbili a rádi je připravujete nejen pro oslavné příležitosti, ale jen tak k zobání u televize. Dnes si představíme 3 rychlé recepty na tapas, k jejichž přípravě využijeme 3 různých druhů sýru Manchego.

Sýr v kombinaci s ovocem

Jako první si představíme rychlý recept, který zvládnou úplní začátečníci.

Pro jeho přípravu budeme potřebovat:

ovčí sýr Manchego Semicurádo

hroznové víno

meloun

Postup je velmi jednoduchý, veškeré komponenty stačí krásně nakrájet a podávat na podnosu či talíři. Tento druh sýra Manchego zraje po dobu 3 měsíců, jeho chuť je proto jemnější. Pokud byste si k prvnímu tapas chtěli zvolit k pití víno, rozhodně sáhněte po kvalitním červeném.

Těstoviny se sýrem

Pro přípravu druhého tapas budete potřebovat:

těstoviny

ovčí sýr Manchego Anjelo

olivy

dary moře

citron

olej

sůl

Nejprve dejte do hrnce vařit vodu, přilejte kapku oleje a přiveďte k varu. Následně do ní vsypte těstoviny a vařte dle návodu. Následně rozehřejte olej na pánvi a přidejte plody moře, osolte a smažte dostatečně dlouho, dokud nebudou opečené do zlatova. Jakmile budou těstoviny i plody moře hotové, vložte je do menších zapékacích mističek, zakápněte citronovou šťávou, přidejte nakrájené olivy a posypejte nastrouhaným nebo najemno nakrájeným sýrem. Pečte na 180 °C, dokud se sýr nerozpustí.

Sýr v kombinaci se zeleninou

K přípravě posledního tapas s vůní Španělska, které je na přípravu o něco málo těžší, budete potřebovat:

ovčí sýr Manchego Curado

máslo

čerstvý rozmarýn

cherry rajčata

větší bageta

sůl

Nejprve vložte na větší pánev přiměřené množství másla a přidejte čerstvý rozmarýn. Jakmile se máslo roztopí a rozmarýn provoní místnost, přidejte na pánev nakrájená cherry rajčátka a bagetu rozkrojenou podélně a následně na několik menších kousků. Rajčátka občas pomíchejte, bagetu můžete přelévat roztopeným máslem a jemně přitlačovat k pánvi, aby na bagetě vznikla křupavá krusta. Ve volných chvílích si nakrájejte sýr.

Na opečenou bagetku následně pokládejte tenké plátky sýra, které se jemně roztopí. Podávejte spolu s opečenými rajčátky.

Publikováno: 22. 02. 2023

Kategorie: Praktické rady

Autor: Romana Dohnalová