7 hlavních surovin na pečení

Pšeničná mouka Je základem každého chutného pečiva, protože ve srovnání s ostatními druhy mouky obsahuje největší podíl lepku, důležitou bílkovinu, která váže v cestě tekutinu, a tím zajišťuje při pečení soudržnost pečiva. Na trhu je několik druhů pšeničné mouky. Nejběžnějšími jsou druhy 405 a 550. Tyto číslice označují obsah minerálních látek, přičemž platí čím vyšší je číslo tím plnohodnotnější je mouka. Mouka pšeničná Speciál se hodí pro výrobu chleba, 00 Extra na pečení pečiva, polohrubá konzumní a výběrová do hladkých litých cest, na výrobu kynutých knedlíků, zásmažek a polévek. Hrubá mouka se používá k vaření na knedlíky, noky a těstoviny. Škrobová moučka Získává se například z brambor nebo z kukuřice a je neoddělitelnou součástí mnoha druhů těst, například piškotového. Čím snadněji a pórovitější má být těsto, tím více se musí snížit účinek lepku v mouce.Proto se část mouky nahrazuje škrobem. Cukr Rozlišujeme několik různých druhů cukru. Při pečení je důležitý bílý krystalový cukr a práškový cukr, který vzniká mletím krystalového. Cukr nejenže těsto osladí, ale dokáže mnohem víc. Dodá těstu plnost a strukturu, hnědé zabarvení a udrží pečivo déle čerstvé. Máslo V dnešních dobách se mnoho mluví o nízkotučných potravinách. Proto se na máslo začalo pohlížet jako na nezdravou položku při pečení. Je ale nesporné, že s jeho použitím je těsto hebké, pečivo vydatné a křehké, a je nejdůležitějším nositelem chuti. Až díky máslu se mohou rozvinout přidané esence. Kromě jiného se používá máslo i na vytírání plechu a forem a díky němu se vám nic nepřichytí. Když se však přece jen rozhodnete použít rostlinný tuk na pečení, dbejte na to aby to nebyl tuk který je určen na chléb..Ten obsahuje množství vody. Tip: Pečení se obvykle neobejde ani bez kvalitních oříšků a semínek. Seženete je i online u specializovaného prodejce ořechů, semínek a sušeného ovoce Nutily.cz. Vejce V obchodech obvykle lze zakoupit vejce A (velké), B (střední) C (nejmenší) .. Při pečení je důležité, aby vejce byla čerstvá. V receptech se většinou uvádí jako běžná velikost vajec B nebo jinak značené i M ... Droždí Sestává z mikroorganismů, přesněji řečeno z kvasinek, které patří mezi houby. Dříve než začnou kvasit a intenzivně růst potřebují vhodné prostředí. A tím je vlhko, vzduch, teplo a potravu-  například ve formě cukru. Vzduch do těsta dostáváme mísením. Čím lépe těsto uhnětem, tím bude nadýchanější a koláče budou jemné a vzdušné. Prášek do pečiva Patří stejně jako droždí ke kypřícím prostředkům. Díky němu také těsto nakyne a nakypří se. Droždí je biologický produkt a prášek na pečení je připraven chemicky. Obsahuje vedle sody i kyselinu vinnou. Pokud přidáme do těsta kypřící prášek a zalijeme ho tekutinou, nastane chemická reakce, při níž vzniká kyselina uhličitá, která způsobí, že těžké třené těsto se nakypří a je lehčí.

Publikováno: 15. 06. 2018

Kategorie: Tipy

Autor: Tereza Horáková

Tagy: jak na pečení | jak péct