Zpestřete si letní grilování novými vůněmi, šanci má olivový olej

Pohoda na dovolené, pár dnů strávených na chatě, klid doma na zahradě. Co to má vše společného? Obvykle letní měsíce, kdy čas plyne trochu jinak než v průběhu roku a také posezení s přáteli u vína a dobrot, které si společně ugrilujeme. Pro inspiraci pak nemusíme chodit nikam daleko, dominantní samozřejmě budou na našich talířích masité pokrmy, ale vynechat bychom neměli, už jen pro pestrou směsici barev, ani sezonní zeleninu. Takže, co bude dnes dobrého?

Fantazii se meze nekladou, dejte šanci paprikám

Výborná grilovaná krkovička přijde vhod všem milovníkům kvalitního vepřového masa. Jak si ji připravíme? Za prvé – je důležité, abychom na nic nespěchali, vše si důkladně připravili, a ještě více užili. Nezapomeňte na marinádu, v níž nesmí chybět prémiový extra panenský olivový olej, ale také hořčice nebo pár stroužků česneku, s nímž si maso obecně skvěle rozumí. A co koření? Vyjde to na rozmarýn, kterému fandí nejen ve středomořských receptech. Pokud ale máte chuť na něco trochu lehčího, určitě byste neměli vynechat tip na salát z grilovaných paprik, kde si na své přijdou i skuteční milovníci zeleniny. Na talíři pak bude čekat pestrý rej barev, přesně tak, jak mají třeba ve Španělsku hodně rádi. Petržel, česnek, zelená, žlutá i červená paprika, trochu soli a pepře, kdo by odolal? V Andalusii mají rádi také jednu polévku, která se musí podávat studená – jak velí staletá tradice. Víte, která to je? Správně, při znalosti původních britských sitcomů potřebujete jen jeden pokus, neboť jde samozřejmě o gazpacho. Tajemstvím úspěchu jsou krvavě rudá rajčata z domácího skleníku, nezapomeňte ani na salátovou okurku, papriky kapie a v neposlední řadě dejte šanci prémiovému extra panenskému olivovému oleji, ideálně pak tomu ze Španělska, ale samozřejmě se nabízí i jiné varianty. Česnek je volitelný, je pravdou, že někomu zachutná a jiný jej nemůže ani cítit. Gazpacho je výborné osvěžení pro letní dny, které si připravíme za pár minut, i když se nám nechce dohromady nic dělat a venku je opravdové parno.

Publikováno: 28. 08. 2020

Kategorie: Tipy

Autor: Romana Dohnalová