Zdraví

6 skvělých rad, jak předcházet „tradičnímu“ podzimnímu nachlazení

Podzim rovná se plískanice, studené počasí a nachlazení. Podobnou rovnici přijal za svou téměř každý, a není proto divu, že většina lidí na sklonku roku kontinuálně posmrkává, potahuje, kýchá a v horším případě tráví většinu času v posteli. Přitom k tomu není opodstatněný důvod – nic jako tradiční podzimní nachlazení neexistuje a je jen na nás, jak se o své zdraví postaráme a připravíme organismus na prudké výkyvy počasí. Budete-li se držet následujících doporučení, určitě si letošní podzimní měsíce užijete v mnohem větší pohodě než v předchozích letech.

Co vězí za zvýšeným výskytem rýmiček, chřipek, angín a dalších nemocí, které o sobě dávají nejvíce vědět právě na podzim? Především rychlý přechod počasí. Teplotní výkyvy společně s dalšími faktory dávají zdraví zabrat – tím spíš, pokud na okolní vlivy nejsme dostatečně připraveni. Konkrétně je vhodné, abyste se řídila těmito tipy:

1. Z jídelníčku zcela vyřaďte mléčné výrobky a ostatní „ochlazující“ potraviny. Naopak do něj zařaďte kvašenou zeleninu, ideálně v BIO kvalitě bez konzervačních látek.

2. Vyhněte se také konzumaci ochlazujícímu ovoci. Dle čínské medicíny nejsou na podzim vhodné citrusové plody, ale ani banány. Nedokážete-li si je odepřít, konzumujte je společně se skořicí, která chladivé účinky snižuje.

3. Koření je vůbec prospěšné – v chladném podzimním období vás zaručeně zahřeje. Skvělou volbou jsou paprika, zázvor, kari a skořice.

4. Naprostým základem je pak tepelně upravená zelenina – a neváhejte ji nakořenit!

5. Imunitě prospějete pravidelnou studenou sprchou, masážemi a jógou.

6. Dobrou volbou může být i kvalitní přírodní doplněk stravy. Například JMELÍ – HLOH plus Hořčík pro podporu srdeční činnosti, snížení únavy a podporu nervové soustavy. Produkt sežnete za skvělou cenu na www.gigalekarna.cz.