Mnozí z nás se jistě setkali minimálně s dvěma typy kávy odlišujícími se nejenom v chuti, ale také v aroma a především v účincích.
Arabica a Robusta, právě s těmito druhy kávy se v našich končinách setkáte nejčastěji. V čem se liší? Co mají společného? A
jaké další druhy můžete ochutnat, případně si oblíbit?
Základní rozdíly mezi Robustou a Arabicou
Káva Robusta vzniká pražením zrn Kávovníku statného, který má mnohem
intenzivnější a více hořkou chuť než
jemnější Arabica, která vzniká pražením zrn jiné odrůdy, Kávovníku arabského.
Robusta obsahuje ve srovnání s Arabicou více kofeinu a její pěstování je snazší, proto je také
levnější. Arabica naproti tomu vyniká
vyváženou chutí bez hořkých podtónů a vyskytuje se především v hledáčku labužníků, které neodradí její vysoká cena.
Vyzkoušejte i méně známé druhy kávy
Kromě dvou nejznámějších odrůd existují také další méně známé druhy kávy, které se odlišují především ve způsobu zpracování zrn a přípravy nápoje. Někteří možná slyšeli o
kávě cibetkové. Možná jste ji i ochutnali. Jde o kávu, jejíž zrna prošla trávicím traktem malých mývalovitých šelem
Cibetek palmových, díky čemuž získala neopakovatelnou chuť a aroma. V současnosti se již tato káva vyrábí uměle, nemusíte mít tedy obavy, že je před vámi již někdo strávil, přesto její
cena patří k nejvyšším na světě. Milovníky zdravého životního stylu zřejmě zaujme
káva zelená, která neprochází pražením a která se svými účinky přibližuje k zelenému čaji. Ti, kteří si chtějí dopřát chuť kávy a eliminovat zdravotní důsledky příjmu kofeinu, mohou vsadit na
kávu bezkofeinovou, z níž je tato složka uměle odstraňována.
Abyste si vychutnali svůj šálek kávy, jen kvalitní zrna nestačí
Pro opravdu výtečnou kávu se nezaměřujte pouze na kvalitu kávových zrn a úroveň jejich pražení.
Neméně důležitá je také voda, která by neměla obsahovat nežádoucí příměsi či vodní kámen. Některé složky obsažené ve vodě dokážou chuť kávy velmi zkazit, jde například o
chlór, právě zmíněný
vodní kámen, těžké kovy a další. Používejte k přípravě své kávy vodu
přefiltrovanou ve filtrační konvici, v níž pravidelně měníte
filtrační patrony, nebo si rovnou pořiďte kávovar s
vestavěným vodním filtrem, který zvládne
připravit skvělou kávu stiskem jediného tlačítka.
Publikováno: 28. 05. 2020
Kategorie: Lifestyle
Autor: Romana