Recept na bezlepkové koláčky s drobenkou a ořechy

Dostali jste chuť na něco dobrého, ale máte alergii na lepek? To přece není žádný problém. Skvělou volbou jsou například bezlepkové koláčky s drobenkou. Určitě si je nezapomeňte ozdobit ořechy, které nejenže umocní celkovou chuť, ale především posílí imunitu v době podzimních měsíců. Recept je snadný a poradí si s ním i hospodyňka, která kolem pece často netancuje. Ingredience na bezlepkové koláčky:
  • těsto - 200 g Jizerky, 50 g práškového cukru, 10 g kvasnic, 50 g másla nebo bezlepkového nemléčného margarinu na pečení, 5 g soli, 1 vejce nebo dvě lžíce vody, 1 dl vlažné vody nebo mléka
  • drobenka - 2 lžíce Jizerky, 1 lžíce moučkového cukru, 30 g změklého másla nebo margarinu
  • vlašské ořechy na ozdobení
Postup přípravy: Droždí rozpustíme v odměrce s vodou, přidáme lžičku cukru, Jizerky a uděláme kvásek. Ostatní ingredience smícháme v míse, přidáme kvásek, důkladně promícháme, přilijeme rozpuštěné máslo a uhnětáme těsto. Necháme těsto cca pět minut odpočinout a znovu těsto prohnětáme. Pokud s těstem zápasíte, protože je až moc lepivé, můžete upravit hustotu přidáním trošky Jizerky. Těsto vyklopíme na vál a rozdělíme si ho na 12 až 16 stejných kousků. Z kousků vytvarujeme placičky o průměru 7 - 8 cm a promáčkneme je vhodným kulatým předmětem (skleničkou, víčkem apod.). Tím vytvoříme prostor pro náplň. Bezlepkové koláčky rozložíme na pekáč, který si nejdříve vyložíme papírem na pečení. Koláčky dáme kynout do vlažné trouby (asi na 40°C). Mezitím si připravte náplně podle toho, co máte rádi (tvaroh, mák, povidla atd.). Po nakynutí ještě jednou promáčkneme koláče, přidáme náplň, okraje pomašlujeme mlékem nebo vodou, posypeme drobenkou a necháme trochu nakynout. A poté ozdobíme ořechy! Mezitím si předehřejeme troubu na 150 °C a koláče pečeme 15 až 20 minut.

Publikováno: 03. 09. 2020

Kategorie: Praktické rady

Autor: Romana Dohnalová