Připravte se rozpálit gril – grilovací sezóna je tady!

Neexistuje starší způsob přípravy potravy než na otevřeném ohni. Naštěstí si již nemusíte uprostřed zahrady stavět obrovské ohniště, které bude mít po stranách násady na uchycení masa či kotlíku. Bohatě vám postačí kvalitní gril! Jak jej však vybrat?

Venkovní grily

Pokud máte zahradu nebo velkou terasu v rodinném domě, venkovní gril je jasná volba. Při výběru se zaměřte zejména za způsob ohřevu. Grilovat můžete pomocí dřevěného uhlí, plynu či lávových kamenů. Každý typ sebou nese určité výhody ale i nevýhody. Jaké jsou? Klasický gril na uhlí se může pochlubit většinou nízkou cenou, nenáročností grilování i údržby a také dodá masu typickou vůni s nádechem kouře. Nemůžete ho však tepelně regulovat, má velkou spotřebu uhlí a zejména při odkapávání tuku do rozžhavených uhlíků vznikají jedovaté zplodiny. U plynového grilu se o „oheň“ stará propanbutanová láhev. Mezi hlavní výhody patří okamžité zahřátí, jednoduchá manipulace a také regulace teploty. Obrácenou stranou mince je potom vysoká cena grilu a nutnost shánění propanbutanu. Gril, který využívá ke svému provozu lávové kameny, má zajímavé fungování. Kameny sami o sobě nejsou zdrojem tepla, ale jsou ohřívány většinou plynem nebo elektřinou. K provozu tedy potřebujete propanbutan nebo elektrickou přípojku. Kameny se rychle nažhaví a zároveň vstřebávají tuk odkapávající z masa. Při častém používání grilu se však musí pravidelně měnit.

Domácí grilování

Jestliže nemáte možnost venkovního grilování, nemusíte smutnit. Pro všechny, kteří nedisponují zahradou, a přesto si chtějí užít lahodného grilovaného masa, jsou tu elektrické grily – jako je Orava EG-1300. Hlavní výhodou je univerzální použití – lze grilovat doma, na balkóně či kdekoliv jinde, kde je k dispozici elektřina. S tímto grilem snadno a rychle vykouzlíte nejenom chutné steaky, ale také zeleninové přílohy, ryby, sendviče a mnoho dalšího. Gril je složen z dvojité grilovací desky, která je nepřilnavá. Nehrozí tedy riziko připálení. Deska je vybavena hladkým i žebrovaným povrchem pro různé druhy přípravy pokrmů. Gril disponuje krytem z temperovaného skla, které urychlí přípravu a zajistí, aby maso bylo šťavnaté. Samozřejmostí je regulace teploty a tácek na odkapávání oleje. Gril Orava EG-1300 najdete na www.orava.eu A jaký gril máte doma vy?

Publikováno: 30. 06. 2018

Kategorie: Tipy

Autor: Romana Dohnalová

Tagy: grilovací sezóna | grilování