Lifestyle

Máte ráda slivovici? Pak si o ní rozšiřte obzory!

S alkoholem to samozřejmě není radno přehánět, ale ruku na srdce – kdo si nedá čas od času „zdravotní“ štamprli slivovice? Právě tento destilát patří ve střední Evropě i směrem na východ k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům. Většinou se vyrábí podomácku v menším množství a s vyšším obsahem alkoholu – kolem 51 %. Slivovice z velkovýroby, které jsou k mání v obchodních řetězcích, mají obvykle 40 % (tzv. řezaná varianta).

Proč má slivovice tak vysoký obsah alkoholu? Záměrem palíren není výroba nápoje, který by konzumenty odrovnal rychleji než ostatní destiláty. Důvodem je fakt, že nižší obsah alkoholu může způsobit kyselou chuť .

Jak poznáte, že je slivovice kvalitní?

Kvalita slivovice se pozná například podle toho, že řetízkuje (tzn. při nalévání dochází ke kondenzaci nápoje a jeho stékání zpět v menších pramíncích). Dalším poznávacím znamením je odpor tekutiny při promnutí palcem a ukazováčkem. Tomuto jevu se lidově říká drhnutí a odpovídá obsahu ovocné složky.

O historii slivovice v kostce

Jak je slivovice stará? To dnes nikdo přesně neví, nicméně počátky destilace jsou datovány od 14. století. Tehdy se v klášterech v Bulharsku vyráběl nápoj zlatavé barvy zvaný slivová rakije. Slivovice lidem chutnala a její výroba se postupně rozšířila také na Moravu a na Valašsko.

Jednou z nejznámějších tradičních moravských pálenic jsou Vizovice, kde se slivovice destiluje od 17. století. Pro výrobu slivovice na Valašsku je typické kvašení v sudech a následný převoz do pálenice. V osmnáctém století se slivovice dostala i do Bošácké doliny na Slovensku.

Jak slivovici správně pít a vychutnat si ji?

A jak se slivovice pije? Většina lidí ji nejraději konzumuje studenou, ale znalci si s oblibou dají i teplejší. Ideální je údajně pokojová teplota – právě při ní totiž nejvíce vynikne chuť a aroma nápoje.

Kvalitní slivovice z českých pálenic najdete například u známého prodejce PanAlfred.cz. Pokud jste z Prahy, jistě vás potěší rozvoz zdarma.